Twitter uredil cenzuro po državah

Mandi

27. jan 2012 ob 09:28:57

Po vsesplošni hvali pozitivne vloge na demokratične procese in participacijo mladih je Twitter ta teden najavil možnost cenzuriranja posameznih twittov ali celo računov v določenih državah, medtem ko bodo normalno vidni povsod drugje.

Cenzurirani oz. withheld twitti bodo za bralca posebej označeni (glej sliko), bralčeva država pa se bo določila na podlagi njegovega oz. njenega IP naslova. Twitter sicer pravi, da si lahko vsak uporabnik v primeru napake pri zaznavi ročno nastavi svojo državo, ni pa še jasno, a bo s tem mogoče zaobiti cenzuro, ter ali bodo posebej blokirali še znane proxy strežnike in anonimizacijska omrežja tipa TOR.

Kot pojasnjujejo, jih je k temu primorala njihova hitra rast na mednarodnem trgu, katere posledica je, med drugim "prisotnost v državah z nekoliko samosvojim pogledom na pravico do svobodnega širjenja mnenj in vesti, bodisi iz zgodovinskih, kulturnih ali političnih razlogov"; Nemčija in Francija npr. ne dovoljujeta objave vsebine v podporo nacistični ideologiji. Do sedaj so na tak zahtevek lahko odgovorili le z globalno odstranitvijo domnevno sporne vsebine, po novem pa jo bodo lahko zatemnili za posamezne države ali regije, pač na podlagi dobljenih prijav od svetovnih vlad.

V imenu transparentnosti bodo vse zahteve za cenzuro objavil na spletni strani chillingeffects.org.