Google v zadnjem četrtletju rekordno

Matej Huš

21. jan 2012 ob 20:01:50

Google je zadnje lansko četrtletje sklenil s kar 25-odstotno rastjo prometa v primerjavi s kvartalom leta poprej, medtem ko je dobiček poskočil za dobrih šest odstotkov. Skupno je podjetje doseglo rekorden promet z 10,58 milijardami dolarjev in drugi najvišji dobiček v zgodovini, tj. 2,7 milijarde dolarjev, so sporočili iz Mountain Viewa. Končno je poletel tudi Google+, saj se je število njegovih uporabnikov v zadnjih treh mesecih povzpelo s 40 na 90 milijonov.

Približno 24 odstotkov vseh prihodkov (2,45 milijarde dolarjev) je Google izplačal naprej partnerskim oglaševalcem (gre za tako imenovane Traffic Acquisition Costs), ki skrbijo za pritok uporabniškega prometa na Googlovo stran. V zadnjih četrtletjih se ta odstotek praktično ni spreminjal.

Dobri dve tretjini vseh prihodkov Google (7,29 milijarde dolarjev, +27 % na letni ravni) realizira z lastnimi stranmi, medtem ko so preostanek ustvarili s partnerskimi stranmi v omrežju (2,88 milijarde dolarjev, +15 odstotkov). Google še vedno dobro polovico prihodkov ustvari izven ZDA, in sicer v lanskem zaključnem četrtletju 53 odstotkov. Njegov drugi najpomembnejši trg za ZDA je Velika Britanija, kjer ustvari desetino prihodkov.

Skupno so v celotnem letu 2011 pridelali 37,91 milijarde dolarjev prihodkov (29-odstotna rast) in 9,7 milijard dolarjev dobička (14-odstotna rast).

Poglejmo še na kratko v Googlovo bilanco. Posebej zanimiva je postavka gotovinska sredstva (gotovina, njeni ekvivalenti, vloge na vpogled, depoziti), ki jih je bilo za 10 milijard dolarjev. Dodatno imajo še 34,6 milijard dolarjev vrednostnih papirjev, skupno premoženja podjetja (sredstva) pa znaša 72 milijard dolarjev. Na pasivi najdemo devet milijard kratkoročnih obveznosti, pet milijard dolarjev dolgoročnih obveznosti in 58 milijard dolarjev kapitala. Tržna kapitalizacija podjetja pa znaša 190 milijard dolarjev.

Skupno ima Google 32.467 zaposlenih, kar je za tisoč več kot tri mesece pred tem, delnica pa je ob objavi zgornje novice izgubila skoraj 10 odstotkov vrednosti (trgi so namreč pričakovali še boljše rezultate).