SOPA in PROTECT IP trenutno zaustavljena

Matej Huš

21. jan 2012 ob 00:03:07

Glasni protesti spletne skupnosti, v katerih je v sredo z enodnevno zatemnitvijo angleške verzije najvidneje sodelovala Wikipedija, so nekoliko presenetljivo dosegli rezultate. Res da so zagovorniki nove rigoroze protipiratske zakonodaje, ki uvaja domala fašistične ukrepe, ki posegajo tudi v polje svobode izražanja, proteste označili kot neodgovorne, a so bili protesti uspešni. Kontroverzna zakonska osnutka SOPA in PROTECT IP, ki sta bila v postopku obravnave in sprejetja v ZDA, sta namreč za nedoločen umaknjena iz procedure za sprejetje.

Vodja demokratov v Senatu Harry Reid je kar prek Twitterja čivknil, da se je zaradi nedavnih protestov odločil odpovedati za torek napovedano glasovanje o zakonu PROTECT IP (PIPA). Poudaril je, da ni nobenega razloga, da se težave, ki so povezane s trenutno ubeseditvijo PROTECT IP-ja, ne bi mogle odpraviti, saj sta ponarejanje in piratstvo resna problema z merljivimi posledicami in škodo. Do tedaj pa o sedanji obliki zakonskega osnutka ne bodo glasovali. Republikanci so že od začetka manj naklonjeni zakonu, tako da je za zdaj njegova najverjetnejša usoda preložitev glasovanja za nedoločen čas.

Še bolj razveseljiva vest prihaja iz Predstavniškega doma. Njegov predsednik je v luči dogodkov v senatu posredoval izjavo za javnost, v kateri je odložil napovedano obravnavo in glasovanje o zakonu SOPA. Prav tako je poudaril, da je piratstvo resna grožnja ameriški ekonomiji, saj naj bi kraja intelektualne lastnine letno ZDA stala več kot 100 milijard dolarjev, a je zakonski osnutek neprimeren. Po njegovem mnenju je zakon proti spletnemu piratstvu nujen, a v spremenjeni obliki. Dokler se ne poiščejo boljše in manj invazivne rešitve od predlaganih, o zakonodaji ne bodo razpravljali oziroma glasovali.

Že pred odločitvijo Senata in Predstavniškega doma pa so pred dnevi iz Bele hiše sporočili, da predsednik ne bo podpisal nobenega zakona, ki bi kakorkoli omejeval svobodo izražanja na internetu, s čimer bi dejansko vložil veto na odločitev kongresa.

Krasni novi svet se je to pot odmaknil nekoliko bolj v prihodnost.