London dobiva največje brezplačno omrežje Wi-Fi v Evropi

Matej Huš

10. jan 2012 ob 13:37:04

Britanci so temeljito zavihali rokave v pripravah na olimpijske igre, ki bodo konec julija in v prvi polovic avgusta potekale v širši okolici Londona. Eden izmed izzivov, ki ga bodo morali v modernem času urediti, je tudi dostop do interneta. Zato so napovedali, da bodo postavili največje brezplačno brezžično omrežje za dostop do interneta v Evropi.

V Londonu je sicer pokritost z Wi-Fi že sedaj dobra. Že leta 2008 je bil London razglašen za svetovno prestolnico Wi-Fi, ki je po številu dostopni točk prehitel celo New York, a tedaj se je ta naziv nanašal tako na domače kot javne dostopne točke. V začetku preteklega leta smo pisali, da je brezplačni Wi-Fi kot konkurenco že obstoječemu, a plačljivemu Openzonu podjetja BT začel graditi Virgin Media. Sedaj pa so se v širši okolici olimpijskih prizorišč lotili še večjega zalogaja.

O2 bo v sodelovanju z lokalnimi oblastmi v londonskih predelih Westminster ter Kensington in Chelsea postavil največji brezplačni Wi-Fi v Evropi. Prve dostopne točke bodo nared že ta mesec, dokončan pa bo do julijskih iger. Kako velik projekt bo to, pove ocena, da bo samo v Westminstru omogočal dostop več kot milijonu ljudi (pol milijona turistov, pol milijona zaposlenih, četrt milijona prebivalcev). Ob tem O2 poudarja, da projekt davkoplačevalcev ne bo stal niti penija. O ponujeni hitrosti dostopa pa za zdaj še ni informacij.