Obvezen brezplačen Wi-Fi v kualalumpurskih lokalih

Matej Huš

3. jan 2012 ob 00:12:42

Brezžični dostop do interneta v restavracijah, kavarnah in barih je vedno pogostejši, a tudi v najbolj razvitem svetu daleč od samoumevnega. Čeprav predstavlja pomembno konkurenčno prednost, so celo v New Yorku še marsikod brezplačen Wi-Fi mokre sanje. Popotniki so še nedavno tam množično drli v Apple Store, kjer je bil dostop do interneta brezplačen. Celo velikani, kot je Starbucks, ponujajo brezplačen Wi-Fi le dobro leto. V malezijskem glavnem mestu Kuala Lumpur pa so se odločili, da bo ponudba brezplačne dostopne točke za Wi-Fi v restavracijah odslej obvezna.

V vseh restavracijah, kavarnah, pubih, barih in klubskih salonih, ki so večji od 120 kvadratnih metrov, bo od aprila naprej za pridobitev ali obnovitev obratovalnega dovoljenja potrebno zagotoviti brezplačen brezžični internet za uporabnike. Tako so odločile mestne oblasti v malezijski prestolnici, saj želijo s tem povečati dostopnost interneta. Ponudnikom gostinskih storitev ne bodo zaračunavali nobenih dodatnih pristojbin za internet, bodo pa ti seveda morali iz lastnega žepa poravnati stroške dostopa pri ISP-jih. Razmišljajo pa tudi o podobnem ukrepu za dele nakupovalnih središč z restavracijami.

Hkrati bo malezijska prestolnica ukinila delovanje mreže WirelessKL, ki od maja 2008 ponuja brezplačen brezžični dostop do spleta s hitrostjo 512 kbps na približno 1500 vročih točkah po mestu (in ne le v lokalih). Oblasti uradno pojasnjujejo, da bodo to storili zato, ker želijo dati možnost drugim ponudnikom storitev, da ponudijo boljše storitve, boljšo povezljivost in storitve z dodano vrednostjo za uporabnike. Bodo pa s tem tudi privarčevali, česar ne omenjajo.