Quanta toži AMD zaradi neustreznih grafičnih čipov

Matej Huš

7. jan 2012 ob 20:48:53

Tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in druge elektronske opreme je vložil tožbo zoper AMD, v kateri jim očita dobavo neustreznih grafičnih čipov, ki so jih potem vgrajevali v prenosne računalnike. Gre za grafične čipe ATI RS600ME, ki jih ne proizvajajo več. Quanta trdi, da naj ne bi ustrezali toplotnim tolerancam, zaradi česar so povzročali odpovedi naprav. Zaradi naj bi tega utrpeli škodo in realizirali manj dobička, kot bi ga lahko bili, zato terjajo odškodnino.

Quanta je znani podizvajalec za velike znamke, ki sestavlja računalnike, na katere se potem nalepijo prestižna imena, kot so HP, Acer, Apple in podobna. Imajo več kot tretjinski delež na trgu prenosnih računalnikov, čeprav ni nikjer napisano njihove ime. V tožbi gre izključno za računalnike, ki so jih izdelovali za NEC in so se zaradi domnevno neustreznih grafičnih čipov kvarili v veliko večji meri od pričakovane. AMD-ju očitajo kršitev pogodbe, nespoštovanje garancije, potvarjanje podatkov in civilno prevaro. Dogodki so se odvijali v letu 2008 - spomnimo, da je AMD prevzel ATI že leta 2006.

AMD se je na tožbo odzval z besedami, da zanjo ni podlagi. Po njihovih navedbah so omenjene čipe vgrajevali tudi drugi proizvajalci in nihče ni prijavil kakršnih koli napak. Trdijo, da jim je celo Quanta priznala, da so isti čip vgrajevali v druge platforme za NEC, kjer da je deloval brez napak. Quanta vztraja pri svojem in poleg odškodnine zahteva porotno sojenje.