FDA odobrila tipkovnico, ki se sama dezinficira

Matej Huš

5. jan 2012 ob 14:39:55

Kot smo na naši strani že večkrat poudarjali, so tipkovnice eden izmed najbolj umazanih predmetov, s katerimi dnevno stopamo v stik. Tipkovnica predstavlja pravo gojišče bakterij, ki jim z dotikanjem nenehno dodajamo nove bakterije - vsak uporabnik seveda svoje, saj niti dva človeka nimata enakega kožnega ekosistema bakterij - ostanki hrane in druga umazanija pa jim zagotavljajo hranilne snovi za razvoj. Na večini tipkovnic najdemo stafilokoke, mikrokoke, bacile in druge vrste mikroorganizmov. Tipkovnice je priporočljivo čistiti, a jih zaradi oblike zelo težko detajlno očistimo. Zato je start-up podjetje Vioguard, v katerem je zaposlenih nekaj nekdanjih Microsoftovih strojnih inženirjev, sestavilo tipkovnico, ki sama izvede dezinfekcijo.

Tipkovnica je skrita v notranjosti in se izvrže ob pritisku na posebno tipko na ohišju enote. Zelena luč, ki označuje očiščeno tipkovnico, se ob dotiku spremeni v rdečo. Nato po uporabi tipkovnico s pritiskom na ustrezno tipko pospravimo nazaj v enote, ta pa izvede dezinfekcijo. Ta se vrši z uporabo dveh 24-vatnih fluorescentih svetilk, ki oddajata UV-C-svetlobo. V teoriji in reklami ti poskrbita, da se uniči 99,9 odstotka mikroorganizmov.

V resnici je odstotek manjši. Klinične študije so pokazale, da omenjena tipkovnica pobije le dve tretjini mikroorganizmov. To pomeni, da je še vedno potrebno ročno čiščenje in vzdrževanje tipkovnice. Kljub temu pa je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila uporabo omenjene tipkovnice. To je za proizvajalca nadvse pomembno, saj z 900 dolarjev vredno tipkovnico cilja predvsem na zdravstvene ustanove. Tam so okužbe z mikroorganizmi velik problem (spomnimo se le proti meticilinu odpornega stafilokoka - MRSA), mnogo pa se jih prenese prav prek tipkovnic. Vioguard zato upa, da bo uspel izdelek prodati čim več bolnišnicam in zdravstvenim domovom. Za zdravje pa bi bržkone storili več z rednim in pravilnim umivanjem rok.

Popravek: zgoraj omenjena študija o učinkovitosti tipkovnice je v resnici pokazala, da v dveh tretjinah primerov na tipkovnicah po 8 dneh uporabe ni bilo zaznati sledi bakterij; dejanska količina bakterij je bila na preizkusnih tipkovnicah v primerjavi s kontrolnimi občutno manjša (srednji vrednosti 14 proti 171 CFU).