Lenovo predstavil hibridni prenosni računalnik z dvema procesorskima arhitekturama

Matej Huš

5. jan 2012 ob 12:24:06

Lenovo je predstavil nov prenosni računalnik z imenom ThinkPad X1 Hybrid, ki je soroden lanskega maja predstavljenemu ThinkPadu X1. Osnovne karakteristike so enake, torej Intelov procesor serije Core i3, i5 ali i7, zaslon Gorilla Glass, podpora prostorskemu zvoku Dolby Home Theater 4, priključek HDMI in brezžični Intel Wireless Display ter sistem za hitro polnjenje baterije Rapid Charge, ki jo napolni do 80 odstotkov v vsega pol ure, kar je skoraj trikrat hitreje od običajnih prenosnikov. Zaslon meri 13,3 palca (podprta ločljivost 1366 x 768), celoten računalnik pa tehta poldrugi kilogram.

Novi model s pristavkom Hybrid pa domiselno vsebuje še dodatni dvojedrni Qualcommov procesor na arhitekturi ARM in 16 GB bliskovnega pomnilnika. Ta prideta do izraza ob vklopu funkcije Instant Media Mode (IMM), ki zažene prilagojeno Linuxovo distribucijo Androida za računsko manj zahtevna opravila, kamor sodijo predvajanje večpredstavnostnih vsebin, brskanje po spletu in pisarniška opravila. IMM lahko sprožimo kar s klikom na ustrezno ikono v Windows 7.

Dodana novost stane 200 dolarjev, tako da hibridna verzija prenosnika stane 1600 dolarjev. Glavna prednost, ki jo ponuja IMM, je seveda daljša avtonomija in neslišno delovanje z izklopom ventilatorjev. Lenovo pravi, da lahko v tem primeru računalnik z baterijo deluje deset ur, medtem ko v običajni konfiguraciji zmore zgolj pol toliko. Testi so te navedbe potrdili. V Windows je imel prenosnik še uro in 16 minut avtonomije, po preklopu v IMM pa več kot štiri ure. Zagonski čas je manj kot dve sekundi.
To pa ni edina novost, ki jo je pripravil Lenovo. Uradno bodo v ponedeljek na predvečer otvoritve letošnjega sejma CES 2012, ki bo potekal prihodnji teden od torka do petka v Las Vegasu, predstavili še nov ultrabook ThinkPad T430u. Gre za klasični ultrabook, kjer so v ospredju majhne dimenzije in nizka cena. Podrobnejših podatkov o specifikacijah ni, zato bo potrebno počakati do ponedeljka. Znano pa je, da bo tehtal manj kot dva kilograma, da bo debel manj kot dva centimetra in da bo imel procesor Intel Core ter bodisi integrirano bodisi namensko Nvidiino grafiko.