Transformer prime trpi za šibkim GPS sprejemnikom, zaklenjenim bootloaderjem

Mandi

4. jan 2012 ob 16:25:02

Druga inačica Asusove tablice/laptopa Asus Transformer Prime naj bi se precej slabo prodajala, navkljub naravnost odličnim obetom takoj po oktobrski najavi. Ena težava je, da Asus zamuja z dobavo - prve izvode so razposlali šele tik pred božičem, trenutni dobavni rok na Amazon.com pa je huronsko dolgih 4 do 7 tednov. Dalje, tudi tisti, ko so ga že uspeli kupiti, se pritožujejo nad tako rekoč nedelujočim GPS (bojda ga moti kovinsko ohišje) in šibkim wi-fi sprejemom. Končno - in morda najbolj ključno - transformer ima zaklenjen in šifriran bootloader, zato nameščanje alternativnega roma (homebrew) trenutno ni mogoče. Prav tega pa so se veselili številni kupci, saj gre za zelo zmogljivo tablico (Tegra 3) z možnostjo priklopa tipkovnice, miške in druge periferije.

Techcrunch v svojem prispevku Asusu odkrito očita "pomanjkanje izkušenj na mobilnem trgu", ki naj bi bil bistveno bolj občutljiv na obljube o funkcijah in datumu izida kot ta s PC in laptop izdelki. Odkrili so tudi, da je podjetje po prvi najavi težav z GPS sprejemnikom to točko preprosto "umaknilo" s svojih produktnih strani in se delalo, kot da je ni. Asus se zdaj brani z najavo nadgradnje na Android 4.0 ICS že 12. januarja, kar je res hitro, a po mnenju Techcruncha spet premalo za zagon prodaje.

Asus se je v najavi obenem opravičil za težave z GPS-om, žal bolj napol, s pripisom, da "tablica ni bila mišljena kot profesionalni GPS sprejemnik". Obljubili so tudi pripravo aplikacije za odklep bootloaderja, a s kaznijo izgube garancije in blokado programa Google Movies. Kot pravijo, bi to moralo biti sprejemljivo za razvijalce in entuziaste, ki si resnično želijo odklepa.

Pri tej slednji točki najbrž niti ni šlo drugače. Google in njegovi Android partnerji so morali filmskih studijem zagotoviti spodobno vodotesen DRM, ter najbrž obljubiti hiter popravek Androida za primer, da se na trgu pojavi jailbreak, sicer z aplikacijo za gledanje filmov in s tem lepim virom zaslužka ne bi bilo nič. Povsem isto smo vajeni od Appla in Sony-ja (umik homebrew podpore za PS3), zanimive pa so tudi zgodbe o težavah, ki jih je moral prebroditi Netflix pred umestitvijo njihove aplikacije v uradni App Store in na izbrane modele Android telefonov.