Hitri in drzni 5, Dexter in Crysis 2 prvaki torrentov leta 2011

Matej Huš

2. jan 2012 ob 12:59:04

V naslednjem pregledu poglejmo, kako so leto 2011 izkoristili internetni pirati. Na TorrentFreaku so pripravili statistiko o največkrat ilegalno prenesenih filmih, televizijskih serijah in igrah.

Med filmi je zmagovalec Hitri in drzni 5 (Fast Five) z dobrimi devetimi milijoni prenosov, ki mu sledijo Prekrokana noč 2 (The Hangover 2), Thor, Izvorna koda (Source Code), Jaz sem četrti (I Am Number Four), Prikriti udarec (Sucker Punch), 127 ur (127 Hours), Rango, Kraljev govor (The King's Speech) in Harry Potter in Svetinje smrti 2. del (Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2). Številke so nižje kot predlani, saj je bil leta 2010 najpriljubljenejši film Avatar prenesen 16-milijonkrat. Po eno strani gre upad pripisati ostrejšim protipiratskim ukrepom (zlasti v ZDA), po drugi strani pa alternativnim načinom distribucije, saj navedene številke zajemajo le promet prek omrežja torrent. Seznam se v večji meri prekriva s seznamom največjih uspešnic v kinematografih, ne pa v celoti. Manjkajo recimo Pirati s Karibov: Z neznanimi tokovi, vključeni pa so Izvorna koda, 127 ur in Prikriti udarec, ki v kinematografih niso bili med največjimi uspešnicami.

Najbolj gledana serija leta 2011, če gledanost merimo s številom prenosov prek omrežja torrent, je Dexter. Na drugem mestu je Igra prestolov (Game of Thrones), tretji pa so Veliki pokovci (The Big Bang Theory). Četrta je Zdravnikova vest (House), tik za njo pa Kako sem spoznal vajino mamo (How I Met Your Mother). V primerjavi z letom 2010 sprememb ni, saj so bile na prvih mestih iste serije (z izjemo Skrivnostnega otoka (Lost) in Herojev (Heroes), ki ju ne snemajo več).

Za izbor najbolj priljubljene igre je potrebno ločiti naslove za računalnike in konzoli Wii oziroma Xbox 360. Med prvimi je zmagovalec Crysis 2 pred Call of Duty: Modern Warfare 3, tik za njima pa so Battlefield 3, FIFA 12 in Portal 2. Med naslovi za Wii vodi Super Mario Galaxy 2, medtem ko je na Xboxu 360 zmagal Gears of War 3 pred Call of Duty: Modern Warfare 3.

Prav v vseh kategorijah je število prenosov nižje kot lani. Založniki in studii bodo to gotovo pripisali uspehom protipiratskih ukrepov in še z večjim veseljem uporabljali DRM, čeprav je povsem možno, da so se ilegalne vsebine izmenjevale na druge načine. Eden izmed prihajajočih so gotovo digitalne omarice, v večjih študentskih naseljih, univerzah in podobnih zaključenih sredinah pa ne gre zanemariti lokalnih FTP-strežnikov, prek katerih še vedno poteka razpečevanje.