Rusija gradi drugi najhitrejši superračunalnik na svetu

Matej Huš

27. dec 2011 ob 11:12:00

Moskovska državna univerza je objavila, da bodo do leta 2013 zgradili nov superračunalnik, ki bi se na sedanji lestvici najhitrejših zavihtel na drugo mesto. Na tej vodi japonski superračunalnik K, ki zmore 10.510 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo (10,51 petaflops), Rusi pa ciljajo na hitrost 10 petaflops. Konkurenca je daleč zadaj, saj je naslednji kitajski Tianhe-1A s komajda 2,57 petaflops, za njim pa prvi ameriški predstavnik Jaguar z 1,76 petaflops.

Za rusko univerzo bo nov superračunalnik sestavljalo domače visokotehnološko podjetje T-Platforms. Uporabili bodo tehnologijo procesorjev Sandy Bridge (ali Ivy Bridge) Xeon skupaj z naslednjo generacijo Nvidiinih grafičnih procesorjev Kepler (izjava za javnost), če bodo na voljo pa tudi že Intelove MIC-e. Trenutno ima moskovska univerza superračunalnik s hitrostjo 0,674 petaflops, ki ga je prav tako razvil T-Platforms.

Čemu točno bo novi superračunalnik namenjen, iz Rusije še niso sporočili. Jasno pa je, da si ZDA, Evropa, Rusija, Kitajska in Japonska prizadevajo razviti čim hitrejše superračunalnik, saj je dolgoročni cilj prebiti se v zmogljivostni razred eksaflops. S trenutno tehnologijo je to še nedosegljivo, a nekako do leta 2020 naj bi najsposobnejšim to uspelo. Novi ruski superračunalnik bo sicer uporabljal domačo pamet, kar se tiče sestave, povezave in seveda programiranja, a deli bodo vseeno proizvedeni po ameriških načrtih (procesorji, GPU-ji itd.). Kako težko je razviti povsem nov superračunalnik z izključno domačimi sestavnimi deli (torej od procesorske zasnove navzgor), pričajo kitajski poizkusi, ki so še nekaj velikostnih razredov za ameriškimi.