Najbolj gledani YouTube posnetki leta

Mandi

21. dec 2011 ob 17:11:10

YouTube je sinoči objavil interaktivno lestvico najbolj gledanih videoposnetkov leta. Posebnih presenečenj ni - zmago si je s 180 milijoni ogledov prepričljivo izborila Rebecca Black s svojim (edinim) hitom Friday. Sledi ji pisana mešanica domačih živalc, dojenčkov in priredb znanih pesmi, med "bolj profesionalnimi izdelki" pa najdemo dve pesmi od Lonely Islanda in reklamo za Volkswagen.

  1. Rebecca Black - Friday (OFFICIAL VIDEO)
  2. Ultimate Dog Tease
  3. Jack Sparrow (feat. Michael Bolton)
  4. Talking Twin Babies - PART 2 - OFFICIAL VIDEO
  5. Nyan Cat [original]
  6. Look At Me Now - Chris Brown ft. Lil Wayne, Busta Rhymes (Cover#by @KarminMusic)
  7. The Creep (feat. Nicki Minaj & John Waters)
  8. Maria Aragon - Born This Way (Cover) by Lady#Gaga
  9. The Force: Volkswagen Commercial
  10. Cat mom hugs babykitten

Med kanali sta največ obiskov zbrala machinima in IGN entertainment, ki oba opisujeta igre, sledi jima RayWilliamJohnson z dvakrat-na-teden oddajo o drugih viralnih youtube posnetkih, potem pa pride portal z nasveti Expert Village. Ostali so večlidel YouTube zvezde brez večjega uspeha zunaj spletnega portala, morda z izjemo Lonely Islanda.

Med videospoti je zmagala Jeniffer Lopez, zanimivo pa med top 10 nikjer ni Bieberja, ki se je boljše odrezal lani. Morda mu je malo ponagajal tudi trodnevni izbris njegovih posnetkov s portala letos avgusta - privoščil si ga je šaljivec, ki je zoper njegov VEVO račun podal več DMCA takedown zahtevkom in s tem dosegel avtomatski suspenz računa.

Malce bolj resno gledano: YouTube je letos poserviral 1 bilijon videoposnetkov ali kar 140 za vsakega živečega Zemljana. brez da bi odšteli tiste, ki dostopa do interneta še nimajo. Obenem so dvignili kvaliteto posnetkov, tako glede velikosti in dolžine posnetka kot tudi bitrate-a in kodeka. HD (posebej 720p) posnetki so postali norma, HTML5 predlegovalnik pa še ne, kar precej nazorno priča o nezrelosti tehnologije v primerjavi s Flashem.

Bomo videli, kaj bo prihodnje leto.