Renault R-Link

Mandi

12. dec 2011 ob 14:46:30

Renaultovi inženirji so predstavili R-Link, posebno android "tablico" (kot ji pravijo), ki bo do konca prihodnjega leta vgrajena v prihajajoče modele Clio 4 in Zoe. Povezana bo z vso avtomobilsko telemetrijo, upravljati pa jo bo mogoče z zvočnimi ukazi in gumbi na volanu oz. dashu.

Ob izidu naj bi bilo na voljo okoli 50 Renaultovih aplikacij za navigacijo, zanimive statistike o vožnji, zabavo in podobno, a to naj bi bil šele začetek. Patrick Hoffstteter, njihov šef za digitalne rešitve, obljublja "avto kot platformo" (car-as-a-platform), kar pomeni možnost razvoja in namestitve dodatnih (third-part) aplikacij, namensko trgovinico ("app store") in deljenje prihodka (70-30). Primarni cilj naj bi bila dodana vrednost za potrošnike, seveda pa se ne bodo branili tudi prihodka od prodaje aplikacij.

Za naslednje leto obljubljajo 3 milijone avtomobilov z ustrezno opremo, v kasnejših letih pa naj bi se standardu priključili še drugi proizvajalci in številko dvignili na več deset milijonov. "Avtomobilska industrija je zdaj tam, kjer je bila mobilna pred 10 leti", je še povedal, s čimer je želel prikazati potencial za rast.

Sicer ne gre za tablico v pravem pomenu, saj je iz avta ne bo mogoče odstraniti, kot tudi ne kupiti posebej in namestiti v starejše modele (retrofit). Za zdaj tudi še niso povedali, kako mislijo poskrbeti za varnost, se pravi koncentriranje voznika predvsem na vožnjo in ne na jezne ptičke na zaslonu.