Linux Mint pridobiva priljubljenost

Mandi

12. nov 2011 ob 19:14:28

Po letošnjem mlačnem sprejemu novega Ubuntu uporabniškega vmesnika Unity je veliko uporabnikov prebegnilo h konkurenčni distribuciji Linux Mint. Mint je tako kot Ubuntu pripravljen z mislijo na nove Linux uporabnike, zato ga odlikujeta preprostost uporabe ter lep in dodelan uporabniški vmesnik. Do letošnje pomladi je v bistvu šlo za predelavo Ubunta, začenši s septembrom pa sistem v celoti osnuje na debianu unstable. Zdaj smo tik pred izidom 12. različice "Lisa".

Dvanajstka bo tako namesto Unity-ja uporabljala manj radikalen in zato bolj sprejemljiv Gnome Shell, vendar z svojimi prilagoditvami (Mint Gnome Shell Extensions). Mintovci ugotavljajo, da ima Gnome trojka sicer moderen in izpiljen videz, vendar s sabo prinese precej nov in nepoznan uporabniški vmesnik, slabo organizacijo delovnega prostora (jabolčni expose namesto klasičnega doka s ploščicami za pognane programe in traya za programe v ozadju) in obupni nov alt-tab vmesnik. Veliko uporabnikov je zato vklopilo ti. združljivostni način ("Fallback Mode"), ki je na vrh zaslona vrnil klasični gnome 2 dok in njegov "start meni" in nemalo prahu je dvignila nedavna najava, da mislijo ta način kmalu umakniti (morda že s fedoro 17), zdaj ko imajo pripravljen zadovoljivo hiter softwerski 3d gonilnik za starejše računalnike. Mintovi popravki, ki jih je vse mogoče individualno prilagoditi ali izklopiti, efektivno rešijo ta problem. Za tiste, ki pa si prav posebej želijo Gnome 2 izkušnje, pa je na voljo posebni window manager MATE, ki ponuja gnome 2 vmesnik ob možnosti uporabe vseh novih gnome programov.

Izdaja naj bi bila pripravljena enkrat te dni.

Na slashdotu trenutno poteka zanimiva in dobro argumentirana diskusija na temo, ali je Mint kar novi Ubuntu, se pravi, ali je Mintu uspelo postati najbolj prijazna ali popularna distribucija. To najbrž še ne, ker ima Ubuntu za sabo izjemno dobro organizirano skupnost, a če bodo nadaljevali z enostranskimi potezami in besnim razvojnim ciklom, se zna zgoditi.