Facebook phone

Mandi

22. nov 2011 ob 10:50:43

Govorice, da tudi Facebook dela na svojem mobilnem telefonu, so prisotne že nekaj časa. Nazadnje smo o tem lahko brali septembra, ko naj bi sodeč po pisanju Techcruncha dvema visokopostavljenima zaposlenima zapovedali pripravo telefona z "globoko integracijo s fb kontakti". Podjetje je govorice takrat odkrito zanikalo. No, zdaj so nazaj in AllThingsD pravi, da imajo dovolj informacij za celo serijo zapisov, ki bodo objavljeni tekom tega tedna.

Telefon naj bi bil nared v 18-24 mesecih, proizvajalec pa bo HTC, ki že ponuja nekaj telefonov z namenskim FB gumbom (pri nas manj znana Salsa, ChaCha). Gor naj bi tekla močno spremenjena različica Androida (v stilu Kindle Fire), vse aplikacije pa naj bi bile napisane po standardu HTML5 in s povezavo do oblaka (v stilu WP7/BBX). To je tudi vse, kar se vsebinskega do zdaj ve o telefonu. Ime oz. vsaj delovno ime pa naj bi bilo "Buffy", po fantazijski seriji Buffy: izganjalka vampirjev (glej sliko).

Ne HTC ne Facebook nista pripravljena komentirati, naj bi pa Facebookov predstavnik neuradno povedal: "naša mobilna strategija je preprosta: verjamemo, da je vsaka mobilna naprava bistveno boljša, če je močno povezana s socialnimi storitvami. V ta namen sodelujemo z vsemi ključnimi akterji - mobilnimi operaterji, proizvajalci telefonov, ponudniki mobilnih operacijskih sistemov in razvijalci naprav - da bi lahko socialno izkušnjo približali čimveč uporabnikom širom sveta."

AllThingsD zaključuje, da se Facebook preprosto boji ostati brez mobilne platforme, sploh zdaj, ko Google agresivno integrira svoje omrežje Google+ v Android, Apple pa se po drugi strani povezuje s Twitterjem. Mobilni FB je sicer trenutno še najbolj popularna aplikacija na obeh trgih, vendar bi jo lahko proizvajalca tudi prepovedala, kot Apple delno že počne z vsiljevanjem svojega 30% prodajnega kanala.