Pakistan uvedel filtriranje obscenih besed v sporočilih

Matej Huš

21. nov 2011 ob 09:00:37

Pakistanski urad za telekomunikacije (PTA) je mobilnim operaterjem naložil, da v naslednjih sedmih dneh uvedejo filtriranje besedilnih sporočil, ki vsebujejo neprimerne in obscene besede ali besedne zveze. Poleg tega bodo morali mesečno PTA dostaviti poročilo o številu sporočil, ki so jih na podlagi uredbe blokirali. PTA je v ta namen pripravil seznam približno 1600 besed oziroma besednih zvez, ki se ne bodo smele pojaviti v dostavljenih sporočilih. Od tega jih je dobrih tisoč v angleščini (seznam je pobegnil tudi na internet in predstavlja zanimiv izvleček vulgarne angleščine), preostanek pa v drugem uradnem jeziku Pakistana urdu. Seznama za štiri uradne regionalne jezike PTA še ni pripravil.

Nekatere prepovedane besede resnično lahko uvrstimo v zelo vulgarno angleščino, medtem ko je med njimi tudi množica povsem običajnih slengovskih izrazov. PTA ni posredoval uradnega komentarja uredbe, so se pa operaterji še začeli pritoževati. Neimenovani predstavnik mobilnega operaterje v Pakistanu je za AFP povedal, da filtriranje ni dobra rešitev in lahko poslabša kakovost storitev, prav tako pa bi bilo silno nerodno za uporabnike, če njihovo sporočilo zaradi slabo izbranih besed ne bi bilo dostavljeno (najverjetneje namreč pošiljatelj o nedostavi sporočila ne bo obveščen).

Pakistan je sicer muslimanska država, ki pa z ustavo zagotavlja pravico do svobode izražanja. Toda kot je pojasnil PTA v svoji zahtevi, ta "pravica s sodnimi odločitvami ni neomejena", poleg tega pa morajo operaterji ustaviti "nagnusno komunikacijo". Običajno države uvajajo prestrezanje in filtriranje telekomunikacij z izgovorom, da želijo preprečiti teroristična dejanja, kršenje avtorskih pravic ali blatenje oblasti. Redkejše, a ne nepoznano je filtriranje iz moralnih vzgibov. Evropejci smo na tem področju paranoični predvsem, ko gre za pornografske vsebine.