Bo Anonymous napadel mehiški mamilarski kartel?

Matej Huš

1. nov 2011 ob 07:22:04

Že dlje časa beremo o vojni, ki se v Mehiki med različnimi mamilarskimi karteli in policijo bije od leta 2006 in je terjala že več kot 35.000 življenj ter ki v zadnjem letu dosega krvave rekorde. Ker gre za izjemno nasilne in surove obračune, je to eno izmed zadnjih bojišč, kjer bi pričakovali računalniške hekerje. A skupina Anonymous je napovedala, da bo v petek objavila imena članov in podpornikov enega izmed mehiških kartelov ter druge informacije o premoženju, ker naj bi tolpa ugrabila enega izmed članov Anonymousa.

V videu je skupina Anonymous dejala, da naj bi mamilarski kartel Zetas v mehiškem obmorskem kraju Veracruz ugrabil enega človeka, za katerega se je izkazalo, da je član Anonymousa. Ugrabitve so sicer priljubljen način delovanja kartelov, ki si z odkupninami naberejo zajeten kup denarja, pri čemer niti Zetas, drugi najmočnejši kartel v državi ni izjema. Anonymous je v izjavi povedal, da so naveličani delovanja kriminalne združbe Zetas, zato se bodo proti njej začeli boriti z informacijami.

Čeprav državno tožilstvo v Veracruzu ugrabitve ni moglo potrditi, je Anonymous postavil rok 5. november, do kdaj mora biti ugrabljeni član skupine izpuščen. V nasprotnem primeru bodo na internetu objavili imena vseh, ki sodelujejo s kartelom - tako članov tolpe kot tudi podkupljenih policistov, taksistov, novinarjev in drugih - in tudi popis premoženja v lasti kartela - barov, gostiln, hotelov itd.

Avtentičnosti izjave Anonymousa še ni mogoče potrditi. V njej so zapisali, da želijo z javno objavo imen policijo prisiliti v ukrepanje, a še pred tem se bo zgodilo nekaj drugega. Ne glede na resničnost navedb bodo izpostavljene posameznike napadli rivalski karteli, medtem ko se Zetas utegnejo odzvati z agresijo nad vsemi internetnimi aktivisti, brez ozira na članstvo v Anonymousu, ocenjujejo v thinktanku Stratfor.

Napad mamilarskega kartela je resna stvar, kjer so posledice še nevarnejše kot pri vohljanju po strežnikih ameriške diplomacije. Septembra so v mestu Nuevo Laredo našli umorjeno mehiško novinarko, ki je na internetu pisala o kartelih. To ni osamljen primer, saj so istega meseca na ulicah istega mesta našli obešeni in iznakaženi trupli para s sporočilom v opozorilo, naj uporabniki socialnih omrežij pri pisanju pazijo. Trupla so bila podpisana z Z, kar pomeni Zetas.

Tega se očitno zavedajo tudi člani Anonymousa, zato se je na Twitterju že pojavila izjava, da je operacija odpovedana. Anonymous je sicer ta konec tedna napadel stran nekdanjega državnega tožilca mehiške zvezne države Tabasco Gustava Rosaria, ker naj bi bil ta član kartela Zetas. Anonymous sicer ni razkril, kako naj bi se dokopali do informacij o kartelu Zetas, analitiki pa dvomijo, da jim je to z napadi računalniških sistemov sploh moglo uspeti. Še manj je jasno, ali se bodo res lotili kartela.