Siri že (napol) na voljo za stari iPhone 4

Mandi

16. okt 2011 ob 09:53:56

Applov "osebni asistent" oz. vmesnik za glasovne ukaze Siri se je hitro uveljavil kot glavni razlog za nakup novega iPhona 4S in lastniki starejše različice iPhone 4 so takoj odprli vprašanje, zakaj ni na voljo tudi za njihov telefon. iOS 5 namreč podpira vse telefone in pade in iPhona 3G naprej, Siri pa je trenutno na voljo samo v beta načinu in še to zgolj za 4S, vsaj za zdaj.

V široki ljubiteljski skupnosti okoli iPhona so se seveda takoj našli hekerji, ki jih zanima backport Siri na štirko. Za zdaj je opravljenega nekje polovica dela - asistent že teče na starejšem modelu in grafiko, ki se je zanašala na nove 3D gonilnike na 4S, so uspeli zadovoljivo pohitriti. Zdaj bo treba rešiti še drugo polovico zagonetke - komunikacijo z Applovimi strežniki, od katerih Siri tudi dobi odgovore na zastavljena vprašanja. Za zdaj ti zavračajo vse zahtevke iz stare štirke, tako da bo potrebno reverzno zinženirati protokol in strežnike tako ali drugače prepričati, da prihajajo iz novega telefona. Glede na zavidljiv seznam protokolov, ki so kljub intenzivnemu skrivanju specifikacij, obfuskiranju in še šifiranju obenem padli, se lahko tudi tu nadejamo uspeha.

Upamo le, da bo Apple na to reagiral pozitivno, morda celo z izdajo kake specifikacije, in ne z takojšnjim popravkom, ki bi onemogočil doma narejen hack.