Nove ugotovitve o velikosti in teži tiranozavrov

Mandi

13. okt 2011 ob 14:11:16

Mednarodna skupina znanstvenikov s prvopodpisanim John R. Hutchinsonom iz kraljeve veterinarske fakultete v Veliki Britaniji je nedavno objavila zanimivo računalniško simulacijo, ki kaže, da so bili dinozavri vrste Tyrannosaurus rex še večji, težji in bolj požrešni, kot smo mislili doslej.

Znanstveniki so s 3D laserskim skenerjem najprej natančno izmerili skeletne ostanke štirih dobro ohranjenih odraslih fosilov ter še enega mladiča. Na dobljene računalniške modele skeleta so nanesli mehka tkiva po vzoru današnjih krokodilov in ptičev, ki so, razvojno gledano, najbližje tem izumrlim plazilcem. To jim je dalo podatke o velikosti in posledično teži petih različno starih primerkov, na osnovi česar so lahko ocenili končno težo in hitrost rasti tiranozavra. Končna teža naj bi bila okoli 9 ton oziroma 30 % več kot pričakovano, večino teže pa naj bi dobili v adolescenci (med 10. in 15. letom), in sicer kar 5 kilogramov na dan. To je še enkrat več kot so predvidevale prejšnje študije in je posledično pomenilo toliko večji stres za zverinine okončine. Ocene hitrosti tiranozavrovega gibanja so zato premaknili nekoliko niže, med 15 in 40 km/h.

Tiranozavri so se pojavili razmeroma pozno, le dobrih 10 milijonov let pred koncem krede. Visoki so bili do 5,4 metra, v dolžino pa so merili do 10 metrov, vključno s 4,7 metra dolgim repom. Bili so mesojedi plenilci, lovili pa so v glavnem rastlinojede hadrozavre. Glede na dnevno potrebo po mesu (in s tem hitrejšim metabolizmom) ne izključujejo, da so bili celo toplokrvni, kar se že domneva za par pomorskih vrst dinozavrov. Fosilne ostanke so našli po stepah in prerijah v ZDA in Kanadi.

Več lahko preberete v članku iz strokovne revije PlosOne.