Baterije iz tekoče kovine

Primož Resman

4. apr 2009 ob 09:43:00

Na MIT-u, meki za kakršnekoli raziskave, ideje in izume, razvijajo popolnoma nov koncept baterij oz. akumulatorjev, ki za glavne sestavne dele, razen ohišja, ne uporablja trdnih snovi. Tako katoda kot anoda in tudi membrana so tekočine (elektrodi sta različni kovini), vse skupaj pa je zaprto v ohišje iz nerjavečega jekla. Zaradi tekočih kovin je treba akumulator seveda (zaenkrat) segrevati, kar pa ni problem zaradi namembnosti. Sposobne naj bi bile zadrževati mnogo več energije, kot kakršnekoli obstoječe baterije in bi bile zato namenjene za shranjevanje energije, pridobljene v ugodnih pogojih z vetrnimi oz. sončnimi elektrarnami, mogoče pa bi jih bilo uporabiti tudi namesto generatorjev v bolnišnicah. Zaradi stacionarne narave uporabe torej ni problemov z delovanjem pri višjih temperaturah, ni pa tudi potrebe po zasnovi, ki bi prenesla trke oz. večje sile.

V nekaj letih raziskav so preizkusili že več kombinacij kovin, ena od prvih je bila kombinacija magnezija in antimona z natrijevim sulfidom (Na2S) za membrano, . Električna energija se shranjuje v membrani, zaradi različnih specifičnih tež pa se tekočine ne mešajo, podobno kot olje in voda*. Razvijalci pravijo še, da omejitev pri velikosti ni in bi zlahka naredili baterijo v velikosti smetnjaka ali nogometnega igrišča. Glavna težava je trenutno potreba po segrevanju na precej visoko temperaturo (glede na prvotne sestavine je to prek 900° C), ki pa ni točno znana, saj je najnovejša kombinacija tekočin skrivnost. Vsekakor pa sčasoma računajo na uporabo kovin, ki so tekoče že pri sobni temperaturi.

*Olje in voda se seveda ne mešata zaradi drugih kemijskih lastnosti, saj je voda polarna, olje pa ne. Podoben je le efekt.