Nobelova nagrada za ekonomijo 2011

Matej Huš

10. okt 2011 ob 18:38:54

Danes so razglasili še prejemnika zadnje letošnje Nobelove nagrade. Že tradicionalno v ponedeljek po tednu razglasitev preostalih nagrajencev Švedska kraljeva akademija znanosti v Stockholmu sporoči imena nagrajencev za ekonomijo. Letošnjo nagrado Švedske narodne banke v spomin Alfreda Nobela prejmeta Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims iz ZDA za "empirične raziskave vzročnosti v makroekonomiji".

Nagrajenca sta v 70. in 80. letih preteklega stoletja raziskovala, kako ekonomska politika vpliva na ekonomijo in kako ekonomija potem vpliva na ekonomsko politiko. Gre za dvosmerni odnos medsebojnega sovplivanja, ki ima pomembne posledice za naš svet. Sestoji iz trajnih in začasnih vplivov.

Sargent je z metodami strukturne makroekonometrije analiziral vplive trajnih sprememb v ekonomski politiki na ekonomijo in obnašanje gospodarskih subjektov. Tak primer so bile strukturne spremembe po drugi svetovni vojni, ko so poizkušale države sprva z višjo inflacijo oddevalvirati dolgove in zagnati gospodarstvo, nato pa so izvedle sistematske ukrepe za znižanje inflacije.

Sims pa je uporabljal tako imenovano vektorsko avtoregresijo za analizo vpliva začasnih sprememb v ekonomski politiki na ekonomijo. To v praksi vidimo vedno, ko centralna banka zviša referenčno obrestno mero - sčasoma se inflacija zmanjša, gospodarska rast se zmanjša, valuta pa apreciira, a se te spremembe dogajajo z različno hitrostjo. Brzdanje inflacije je recimo mnogo počasnejše od zmanjšanja gospodarske rasti.

Vsi prejemniki letošnjih Nobelovih nagrad jih bodo skupaj z 10 milijoni kron (1,1 milijon evrov) prejeli na slovestnosti 10. decembra ob obletnici Nobelove smrti. Prihodnje nagrajence pa bomo dobili oktobra 2012.