Napaka na satelitu prizadela komunikacije severnega dela Kanade

Matej Huš

8. okt 2011 ob 18:42:38

Včeraj je bil velik del Kanada prikrajšan za internetni dostop, delujoče bančne avtomate, nekatere televizije kanale, težave pa so imela tudi letala. Razlog je bil na prvi pogled precej neverjeten - tehnične težave je imel satelit Anik F2, ki se je zaradi "tehnične anomalije" obrnil proč od Zemlje in večji del dneva ni deloval.

Kadar imajo sateliti težave v delovanju, se avtomatično obrnejo proč od Zemlje proti Soncu, pojasnjuje John Flaherty iz Telesata. Tako ravnanje je predvideno zato, da sateliti ne povzročajo škode na ostalih telekomunikacijah. Gre za redek pojav, saj so sateliti dosegljivi 99,99 odstotkov časa, zato običajno požanje veliko pozornosti. Hkrati ti dogodki ilustrirajo, kako zelo odvisni smo od krhkih satelitov, ki jih lahko dobesedni spraži že močnejši gama izbruh in resno poškoduje povečana Sončeva aktivnost. Anik F2 je imel srečo, da so ga lahko usposobili še isti dan, sicer bi bilo bistveno več težav.

Ni še jasno, kaj je povzročilo izpad delovanja. Telesat incident preiskuje, preliminarni rezultati pa kažejo, da ni šlo za efekt Sončeve aktivnosti, ampak za tehničnega hrošča. Satelit je namreč polno funkcionalen in po ponovni nastavitvi deluje brez težav, zato ni jasno, zakaj se je sprožil mehanizem izklopa v sili. Gre za enega novejših (iz leta 2004) in največjih telekomunikacijskih satelitov v orbiti, zato je nujno potrebno ugotoviti, ali gre za izoliran dogodek ali pa je s hroščem okužena cela serija.

Prizadeta so bili severnokanadska ozemlja Nunavut, Yukon in Severozahodni teritoriji. Tod so odpovedali 48 letalskih poletov. Satelit podpira tudi televizijski in internetni promet v severnem delu Kanade, zato je bilo približno 7800 odjemalcev v severnem Ontariu in Quebecu prizadetih z izpadi podatkovnih povezav.