V Bruslju zelena luč za Microsoftov prevzem Skypa

Matej Huš

7. okt 2011 ob 00:08:54

Microsoft je maja napovedal, da bodo prevzeli Skype, a prevzem mora pred izvedbo potrditi še nekaj varuhov konkurence in protimonopolnih inštitucij. Zelo pomembno je tudi mnenje EU, s katero je Microsoft že imel pestro zgodovino (gre za znamenit primer o Windows Media Playerju in predlansko pogoditev o izbiri brskalnika v Windows). S prevzemom Skypa pa na Stari celini očitno ne bo težav, saj bo EU prižgala zeleno luč brez pogojev, poroča Financial Times.

Evropski komisar za konkurenco Joaquín Almunia naj bi še ta teden objavil pozitivno mnenje brez pridržkov ali pogojev in nadaljnje preiskave, čeprav konkurenca Microsoftu že očita, da bodo Skype integrirali v Windows in si pridobili neupravičeno prednost. Spomnimo, da je ameriška Zvezna komisija za trgovino (US FTC) že junija odobrila prevzem, saj obstoji dovolj konkurenčnih izdelkov Skypu, na primer Google Talk. Še vedno pa potekajo preiskave prevzema v Rusiji in Tajvanu, kjer končne besede še niso rekli.

Konkurenca seveda trdi, da Microsoft počne enako kot tisto, za kar je bil že kaznovan - torej integrira nenujno programsko opremo (Windows Media Player, Internet Explorer in sedaj Skype) v Windows. Microsoft odvrača, da se je trg v tem času povsem spremenil, saj je Windows le ena izmed platform za Skype, kar bo po zavezi Microsofta ostalo tudi v prihodnosti, po drugi strani pa ima Skype bogato konkurenco. S tem se očitno strinja tudi Evropska komisija, ki prevzemu ne nasprotuje.