Google praznuje 13. rojstni dan

Matej Huš

27. sep 2011 ob 13:53:44

Danes Google uradno praznuje svoj rojstni dan, čeprav podjetje ni bilo niti ustanovljeno niti registrirano na današnji dan. V slogu angleške kraljice so si pri Googlu povsem arbitrarno izbrali 27. september za svoj rojstni dan, čeprav je bilo podjetje uradno registrirano 4. septembra 1998, domena je bila zakupljena 15. septembra 1998, prvi prototip iskalnega algoritma BackRub (iz katerega je Google zrasel) pa je tekel že leta 1996.

Vsem datumom navkljub danes Google uradno praznuje svoj 13. rojstni dan, kar na svoji strani obeležujejo s prazničnim logotipom. V tem času sta Larry Page in Sergey Brin, ki sta se spoznala leta 1995 na Stanfordu, ustvarila mednarodno korporacijo, ki zaposluje več kot 20.000 ljudi in je lani ustvarilo 8,5 milijard dolarjev dobička. Google že zdavnaj ni več zgolj iskalnik informacij na spletu, ampak je svojo ponudbo storitev razširil na skoraj celoten splet in tudi izven (recimo Google TV).

Page in Brin sta leta 2004 obljubila, da bosta v Googlu sodelovala še vsaj 20 let, tako da se s trenutnim tempom Googlu obeta še mnogo dobrih let, čeprav ga v zadnjem času napadajo ameriški in evropski regulatorji trga in varuhi konkurence. Vse najboljše!