Prihodnje leto klinični testi potencialno terapevtske računalniške igre

Matej Huš

27. sep 2011 ob 13:53:22

V ZDA je podjetje Brain Plasticity začelo pogovore s FDA (Agencija za hrano in zdravila) o kliničnih testih, ki bi v prihodnosti lahko vodili do registracije prve računalniške igre kot terapevtske učinkovine. Gre za igro, ki bi bila namenjena bolnikom s shizofrenijo za odpravljanje težav s pozornostjo in spominom.

Prihodnje leto bodo pričeli izvajati klinične teste na 150 posameznikih v 15 ameriških mestih, ki trpijo za posledicami shizofrenije. Če bodo rezultati pokazali statistično pomembno izboljšanje, bo Brain Plasticity nadaljeval postopke pri FDA za registracijo igre. To bi bil prvi primer registracije računalniške igre kot terapevtskega pripomočka pri FDA.

Področje računalniških iger in njihov vpliv na možganske sposobnosti je precej kontroverzen. Lani je bil v Nature objavljen članek, v katerem so izpodbili vsako povezavo med igranjem iger in izboljšanjem mentalnih sposobnosti. Toda zagovorniki te teorije raziskavi očitajo vrsto metodoloških pomanjkljivosti, ker je ciljala na zdrave posameznike in ker niso imeli strogega režima odmerjanja. V kliničnih testih prihodnje leto bodo sodelovali samo bolniki, ki jim je igra dejansko namenjena, prav tako pa bodo imeli strog režim igranja - ne preveč in ne premalo, kot je običaj za terapevtski odmerek pri vseh zdravilih.

Za špekulacije o posledici morebitne odobritve je seveda še prezgodaj, a nekateri že opozarjajo, da bi registracija pri FDA lahko celo zavrla razvoj igre. Če bi FDA odobrila igro kot celoto, bi za majhne spremembe, ki jih vsak program sčasoma potrebuje, nov postopek registracije vzel preveč časa, da bi bilo igro sploh smiselno razvijati in vzdrževati. Seveda pa nas do takrat loči še vsaj pet let.