Kindle Tablet za $250, bojda zelo kmalu

Mandi

26. sep 2011 ob 08:08:17

Amazon ima za to sredo (28.9.) napovedano "posebno tiskovno konferenco" in ne manjka ugibanj, da bodo predstavili tablično različico Kindla, imenovano kar "Kindle Tablet". Imela naj bi 7-inčni barvni in na dotik občutljivi zaslon, enojedrni procesor (ugiba se še, katerim), 6GB spomina, micro USB priključek za polnjenje in podatke, nobene kamere (?) in posebej prirejeno različico Androida (bojda bistveno bolj, kot Google dovoli ostalim proizvajalcem). Naprava ne bo samo barvna različica eBook readerja Kindle, ampak prava pravcata srednje velika in zmogljiva Android tablica.

Ob ugodni ceni - govori se o magičnih 250 dolarjev, se pravi pri pol cene sicer nekoliko večjega iPada, se pričakuje, da bo pošteno zažrla v tržni delež vseh svojih konkurentov - iPada, drugih Android tablic, in bralnikov eBookov. Analitiki posebej hvalijo Amazonovo pripravljenost, da tako kvalitetno napravo ponuja pod proizvodno ceno (tako kot obstoječe Kindle), potem pa razliko ustvari s prodajo vsebin skozi svojo trgovino. Hkrati naj bi precej prihranili z direktno prodajo preko svoje spletne strani, za razliko od vzdrževanja mreže lastnih trgovin (Apple) oz. deljenja marže z večjimi verigami z zabavno elektroniko.

Amazon trenutno kontrolira 52% trga e-readerjev, sledi pa mu Barnes&Noble z 22%. Ostalo so večidel tablice z namenskimi aplikacijami. Sicer pa si lahko vsak lastnik pametnega telefona tega spremeni v dostojni e-reader - če ne drugače, je mogoče knjige ali vsaj poglavja v celoti shraniti kot bookmarklete v mobilnem brskalniku, in jih potem prebirati s scrollanjem gor-dol. Ni številk strani, instant nakupov in podobnega luksuza, a se da.