FBI nadaljuje aretacije članov LulzSec, Anonymous

Mandi

23. sep 2011 ob 09:13:23

Medtem ko ameriški mediji mirno ignorirajo zdaj že šestdnevne proteste pred stavbo borze na Wallstreetu (#OccupyWallstreet), so poročila o FBI-jevi aretaciji domnevnih članov haktivističnih kolektivov LulzSec oz. Anonymous brez večjih težav našla svoj prostor v časopisnih in spletnih izdajah.

Možje v temnomodrem so včeraj zjutraj aretirali brezdomca in hekerja v San Franciscu (Kalifornija) ter nato še 23-letnika v Phonixu (Arizona), proti tretjemu iz Ohia pa naj bi bila obtožnica že nared.

Mladenič iz Arizone naj bi bil po potrditvi Ministrstva za pravosodje član LulzSeca, drugi pa kolektiva Anonymous. Cody Kretsinger, kot je prvemu ime, je obtožen neavtorizirane onesposobitve računalniškega sistema.

Še pred tem je bila vložena obtožnica proti 47-letnemu Christopher Doyon iz Mountain Viewa (Kalifornija) ter 26-letnega Joshuo Covelli, iz mesta Fairborn (Ohio). Bremeni jo vdora v računalniški sistem, organiziranje takega vdora in potem še pomoči pri tem vdoru, kar naj bi storila že s sodelovanjem v DDOS napadu na strežnike mestne uprave v Santa Cruzu (Kalifornija), ki so zaradi tega lansko leto tudi počepnili. Odgovornost za napad je takrat prevzela skupina "People's liberation front", s privoljenjem in pomočjo Anonymousa.

Po ameriških pravilih o steku gre za tri ločena kazniva dejanja, zato se tudi zagrožene kazni zanje seštevajo (kar vodi do absurdnih številk in takorekoč prisili obtoženega v priznanje v zameno za nižjo kazen - plea bargain). Še bolj zaskrbljujoč podatek je, da iz v začetku meseca leakanega dokumenta FBI izhaja, da Anonymous, Lulzsec in podobne skupine tretirajo kot grožnjo nacionalni varnosti. To pomeni posebej hitre in angažirane policijske akcije, sodelovanje obveščevalnih služb, vso podporo tožilcev, sodišč in medijev ter seveda ustrezno višje kazni. Ta nezavidljivi ugled so si hektivisti bržkone prislužili s katerim od številnih vdorov v informacijske sisteme vojaških oz. policijskih pogodbenikov.