Piratska verzija igre povečala njeno prodajo

Matej Huš

14. sep 2011 ob 16:14:37

Pred nekaj tedni je izšla težko pričakovana indie igra No Time To Explain, ki jo je izdalo podjetje tinyBuild, ki sta ga ustanovila Alex Nichiporchik in Tom Brien. Le nekaj dni po izidu se je igra pojavila tudi na The Pirate Bayu, kar je znatno povečalo njeno prodajo.

Na prvi pogled se zdi vse skupaj nenavadno, a v resnici je šlo za zelo dobro promocijsko taktiko. Razvijalci so igro sami naložili na The Pirate Bay, pri čemer pa naložena verzija ni enaka verziji, ki je naprodaj v trgovinah. Na The Pirate Bayu je verzija, v kateri vsi liki nosijo piratske čepice in je nasploh izvedena v piratskem slogu. Nichiporchik je potrdil, da sta igro na splet priobčila pisca sama, rekoč, da bodo nekateri tako ali tako piratizirali igro: zakaj torej ne bi iz vsega skupaj naredili nekaj smešnega.

Izkazalo se je, da je bil odziv ljudi neverjetno pozitiven, saj je bila prodaja igre nad pričakovanji. Za indie igre sicer veljajo drugačne zakonitosti kot za igre veliki založnikov, saj prvim piratiziranje včasih resnično koristi pri prepoznavnosti, a nauk je vseeno poučen. DRM, ki ga imajo komercialni založniki tako radi, se zdi, da ni prava pot.