Amazon pripravlja izposojo e-knjig

Matej Huš

13. sep 2011 ob 02:46:57

Če gre verjeti virom The Wall Street Journala, Amazon pripravlja storitev izposoje e-knjig, ki bo sicer sprva omejena na ZDA. Funkcionirala bo podobno kot Netflix, ki omogoča podobno izposojo filmov proti plačilu letne naročnine.

Prve korake je Amazon napravil pred nekaj meseci, ko so začeli Kindle Textbook Rental. V sklopu te storitve si je mogoče izposoditi elektronske učbenike, ki jih je trenutno na voljo več tisoč za izposojo od enega do dvanajstih mesecev. Pričakovana storitev bo njena nadgradnja, saj si bo mogoče izposoditi vse e-knjige.

Predvideni datum začetka delovanja še ni znan, ker imajo založniki pomisleke. Ker se bojijo, da bo nova storitev odžrla znaten del trga prodaje e-knjig, naj bi jim bil Amazon ponudil zajetne vsote za pristop. Amazon obljublja, da bodo dostopni tudi starejši naslovi. Dejali so, da bo izposoja avtomatično omogočena naročnikom Amazon Prima, ki že sedaj omogoča izposojo filmov in serij za dva in stane 79 dolarjev letno, poleg tega pa seveda še samostojnim naročnikom.