OnLive neuradno na voljo za Linux

Matej Huš

6. sep 2011 ob 10:29:01

OnLive je platforma za igranje iger na zahtevo, pri katerem je igra shranjena v oblaku. Tam se izvedeta tudi vso potrebno računanje in sinhronizacija, tako da se do končnega uporabnika prenaša le končni video. Ta je v ločljivosti 720p, zato je za igranje potrebna vsaj dvomegabitna internetna povezava. OnLive je zaživel leta 2010, uradno pa je na voljo za Windows in Mac OS X. Z nekoliko čaranja pa so ga uporabniki neuradno uspeli prenesti tudi na Linux.

Za delovanje na Linuxu potrebujemo emulatorski paket Wine, ki pa sam po sebi ni dovolj. Poleg tega ga je treba nekoliko prilagoditi (patch je skupaj z navodili na voljo na internetu), da bo v njem deloval odjemalec OnLive za Windows. Na OnLive Informer po obsežnem testiranju pravijo, da OnLive na Linuxu deluje prav spodobno.

Občasno se pojavijo težave z zvokom in premikanjem kazalca miške, prav tako pa morajo uporabniki starejših verzij Wina emulator pobrisati in namestiti na sveže zadnjo verzijo. A dokler OnLive uradno ne podpre Linuxa, je tudi tale polrešitev dovolj dobra.