Heise našel sistem Všeč mi je, ki ne posreduje podatkov Facebooku

Matej Huš

3. sep 2011 ob 11:06:44

Na spletnih straneh so se sorazmerno z vedno večjo priljubljenostjo Facebooka razširili tudi gumbi Všeč mi je, ki omogočajo bralcem enostavno objavo strani, ki so jim všeč, na njihovem profilu. Tehnično je to izvedeno prek zunanjega vtičnika, tako da spletna stran ne vidi imena in profila uporabnika, ki ga prikazuje v oknu, četudi je ta prijavljen v Facebook. Problem pa je pri odtekanju informacij v drugo stran, saj Facebook točno vidi, katere strani uporabnik obišče, četudi sploh ne klikne Všeč mi je.

Nemška spletna stran Heise, ki spada pod okrilje priljubljene strani c't, je problem rešila z dvostopenjskim gumbom. Najprej bo gumb Všeč mi je za Facebook ali +1 za Google na strani Heise siv in neaktiven. Šele prvi klik nanj ga bo aktiviral, saj bo tako uporabnik nakazal, da želimo vključiti to funkcionalnost. Da bo dejansko izbral Všeč mi je, bo moral klikniti še vdrugo. Tak sistem onemogoča sledenje, saj se gumbi in povezave do socialnih omrežij aktivirajo šele po prvem kliku. Kdor želi, seveda lahko novost v nastavitvah izključi in se vrne k enostopenjskim gumbom.

Heise kot razlog za novost navaja lastno tolmačenje zasebnosti, a vpliv je imela gotovo tudi odločitev nemškega informacijskega pooblaščenca, ki je kritiziral gumb Všeč mi je kot neskladnega z nemško zakonodajo o zasebnosti. Kogar zanima tehnična plat izvedbe sistema, si jo lahko prebere na Heise. Prav tako so obljubili, da bodo prihodnji teden javno objavili kodo in dokumentacijo za izvedbo dvostopenjskih gumbov, tako da jih bo lahko posvojil kar najširši krog strani.

Na novost pa se je že odzval tudi Facebook. Heise so obvestili, da nova implementacija gumba Všeč mi je krši Facebookove pogoje uporabe. Sprva so iz centrale zagrozili, da bodo Heise na Facebooku kar blokirali, kasneje pa so prešli na spravljivejše tone. Problem naj bi bil le 8. člen pogojev uporabe, ki prepoveduje uporabo Facebookove grafike za izvedene funkcije. Ker ima novi dvostopenjski gumb Všeč mi je drugačno funkcionalnost kot izvirni Facebookov, Heise ne sme uporabljati enake grafične podobe, so pojasnili iz Facebooka Deutschland. Drugih težav ni, prav tako pa ne bodo blokirali nobene strani.