Time Warner dobi delež pri vsaki prodani Guy Fawkes maski

Mandi

2. sep 2011 ob 21:03:22

Maske s podobo Guya Fawkesa, ki jih Anonymousovi privrženci uporabljajo za IRL akcije, se že nekaj let odlično prodajajo (> 100.000 enot letno) in so na samem vrhu najbolj prodajanih mask na ameriškem, nemškem in britanskem Amazonu. Izdeluje jih podjetje Rubies Costume Company, vendar po licenci medijskega konglomerata Time Warner, ki je tudi financiral film V for Vendetta (2006). V ceni vsake od mask je tako vračunana tudi licenčnina za uporabo podobe iz filma.

Time Warner sicer (še?) ni na spisku uradnih tarč haktivistične skupine, je pa vseeno vsaj pomenljivo, če ne že kar odkrito ironično (ali sarkastično, pač odvisno od tega, koga se vpraša), da podporniki skupine z nakupi mask financirajo eno največjih svetovnih medijskih hiš. Time Warner je član obeh velikih interesnih združenj - RIAA in MPAA - ki tako na domačih tleh kot drugje po svetu vsiljujejo ideje o poceni in hitrem preganjanju kršitev avtorskih pravic, namesto da bi pač javnosti ponudili storitev, ki jo želi, po ceni, ki jo je pripravljena in zmožna plačati.

Če damo ironijo na stran, se še nekoliko večji nateg povzroča s cenovno diskriminacijo - maska v ZDA stane $6.49, v Veliki Britaniji £5.16 ($8.35, +29%), v evro območju pa kar EUR10.50 ($15, +130%), čeprav je po vsej verjetnosti narejena v isti tovarni na Kitajskem, s transportom pa vsaj med kontinentalno Evropo in Otokom ni pretirane razlike.

V filmu so jih vsi Londončani dobili zastonj na predvečer 5. novembra.