Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Matej Huš

2. sep 2011 ob 17:03:18

Sony, Toshiba in Hitachi so najavili, da se bodo povezali in v sodelovanju z japonskim državnim skladom skupaj razvijali, izdelovali in prodajali zaslone s tekočimi kristali (LCD). Na ta način bodo konsolidirali japonsko proizvodnjo LCD-jev, kar jim bo pomagalo pri nastopu na globalnem trgu, kjer je trg majhnih in srednje velikih LCD-jev eden najhitreje rastočih; letos se pričakuje 22-odstotna rast.

Novonastalo podjetje, ki se bo imenovalo Japan Display, bo največji igralec na trgu LCD-jev, saj bo obvladoval 22 odstotkov trga majhnih in srednje velikih zaslonov. Levji delež bo prispeval državni sklad Innovation Network Corporation (INC), ki bo vložil 200 milijard jenov (1,8 milijarde evrov) in tako pridobil 70-odstotni delež v podjetju, medtem ko si bodo preostanek razdelili Sony, Toshiba in Hitachi. Ti bodo vložili tako gotovino kot tudi druga sredstva, saj bodo svoje oddelke za razvoj LCD-jev v celoti prenesli na novo podjetje. INC je namreč znan sklad v 90-odstotni lasti japonske vlade, ki pomaga podjetjem pri povezovanju, združevanje in prevzemanju, da bi Japonci laže konkurirali na mednarodnih trgih.

Japan Display bo nastal do naslednje pomladi, ko bo združitev končana. Potrditi jo morajo seveda še japonski varuhi konkurence, a večjih težav pri tem ni pričakovati, saj projekt podpira vlada. Skupno sedaj tri podjetja prodajo za 570 milijard jenov LCD-jev, po združitvi pa želijo ta znesek dvigniti na 750 milijard jenov. Hkrati bo to priložnost, da se podjetja posvetijo v miru drugim nišam - še zlasti prav bo to prišlo Sonyju, ki se spopada s celim kupom težav.