Anonymous napadel WikiLeaks, Pastebin, 4chan

Matej Huš

2. sep 2011 ob 17:03:09

Včeraj je stran WikiLeaks sporočila, da so bili žrtve koordiniranega napada, zaradi česar je bila njihova glavna stran nekaj časa nedosegljiva. Zanimivo je, da je odgovornost za napad prevzel skupina Anonymous. To je taista skupina hekerjev in njihovih podanikov, ki je napadla MasterCard, Paypal in Viso, ker niso želeli več poslovati z WikiLeaksom.

Skupina Anonymous je povedala, da so testirali novo orodje RefRef, ki je namenjeno izkoriščanju ranljivosti na SQL-vrivanje. Dejali so, da so napadli strani WikiLeaks, Pastebin in 4chan; z WikiLeaks so imeli nerazčiščene osebne spore, zdaj pa so si na čistem. Kaj točno s tem mislili, ni jasno nikomur, najverjetneje niti Anonymousu ne v celoti. Znano je namreč, da je skupina med seboj slabo povezana in ne preveč organizirana, zato takšni napadi stranskih vej niso nepričakovani.

Orodje RefRef pa razvijajo zato, da bodo lahko tudi nevešči člani skupine Anonymous sodelovali v napadih (in postali po možnosti odlična žrtvena jagnjeta). RefRef je učinkovit samo proti stranem, ki ranljivosti še niso zakrpale. Na uporabniški strani je neodvisen od platforme, saj uporablja JavaScript. Pretekla orodja, kot je LOIC (Low Orbit Ion Canon), so že dovolj znana, da je nekaj ljudem zaradi njihove uporabe na vrata potrkala policija, zato ni več v uporabi.