Astronomska odškodnina v primeru Oracle proti SAP odpravljena

Matej Huš

2. sep 2011 ob 09:42:42

Novembra je porota Oraclu prisodila 1,3 milijarde dolarjev odškodnine, ker je SAP-ovo hčerinsko podjetje TomorrowNow nezakonito pridobilo dostop do Oraclove programske opreme in dokumentacije. To so izkoristili za nudenje cenejše podpore za stranke v zvezi z uporabo Oraclove programske opreme, s čimer so Oraclu povzročili škodo. Prav njena višina pa je ključna za višino odškodnine. Sodišče je prvotno odškodnino sedaj razveljavilo.

Odločitev je bila pričakovana, saj je 1,3 milijarde absurdno visok znesek - toliko ni plačal niti Intel za zlorabo monopolnega položaja v EU. Oracle je namreč vztrajal, da mora SAP plačati odškodnino v hipotetičnem znesku, kolikor bi znašala cena za licence za legalno pridobljene programe in dokumentacijo in nudenje podpore iz tega, medtem ko je SAP trdil, da bodo plačali le dokazano škodo zaradi izgubljenih strank. Ta znaša po Oraclovih ocenah 408 milijonov dolarjev, po SAP-ovih pa 28 milijonov dolarjev. Tretja ocena je 272 milijonov dolarjev.

Sodišče je sprejelo znesek 272 milijonov dolarjev in pozvalo Oracle, da ga sprejme, s čimer bi odpadla potreba po vnovičnem sojenju. Če Oracle s predlaganim zneskom, s katerim se strinja tudi SAP, ne bo zadovoljen, se bo sojenje ponovilo.