AMD-jev novi izvršni direktor Rory Read

Matej Huš

26. avg 2011 ob 00:22:46

AMD je dobil novega izvršnega direktorja, potem ko je Dirk Meyer januarja odstopil. Vršilec dolžnosti je bil začasno finančni direktor Thomas Seifert, danes pa je bil na mesto izvršnega direktorja imenovan Rory Read.

Read je bil doslej zaposlen kot operativni direktor in predsednik skupine Lenovo, kjer je ta položaj zasedal od leta 2009, sicer pa je bil v podjetju zaposlen skupaj pet let. Pred tem je 23 let deloval v podjetju IBM na različnih položajih. Po izobrazbi je inženir informatike s Hartwick Collegea.

AMD-jev predsednik direktorskega odbora Bruce Claflin je v izjavi za javnost dejal, da je Rory dokazano dober voditelj z impresivno zgodovino, saj je v vseh podjetjih (torej Lenovo in IBM) doslej konstantno povečeval dobiček. Tudi Rory je izrazil zadovoljstvo ob prevzemu nove funkcije, podrobnih načrtov za prihodnost pa še ni razkril. Ob vprašanju o prvih 100 dneh svojega delovanja je dejal, da se bo najprej temeljito poučil o delovanju v podjetju in šele nato začel razmišljati o strategiji in spremembah. Povedal je, da mora AMD obdržati trenutni zagon, saj so v zadnjih devetih mesecih poslovali izjemno dobro. Poudaril je svoje zaupanje v sektor osebnih računalnikov, ki je po njegovem mnenju kljub modnim muham, kot so tablični računalniki, še vedno osnova in izrazil pričakovanje o rasti predvsem na trgih v razvoju (to je zelo zanimivo, saj je bil glavni očitek Meyerju prav prepozen vstop na trg tabličnih računalnikov in čipov za pametne telefone). Poleg tega Read veliko pričakuje tudi od Fusiona in Bulldozerja.

Delnica podjetja je po objavi imenovanja novega izvršnega direktorja pridobila slab odstotek.