Izboljšano upravljanje z zasebnostjo v Facebooku

Matej Huš

24. avg 2011 ob 09:59:54

Eden večnih očitkov Facebooku je pomanjkanje transparentnosti pri določanju, kaj je javno, kaj je zasebno in kaj je v vmesni sivi coni. Vse nastavitve so bile zakopane globoko na podstraneh, tako da se je bilo do njih prebiti precej težko in tudi neintuitivno. Google+ je te stvari uredil pregledneje, kar je verjetno spodbodlo tudi Facebook, da uvede nekaj sprememb. Odslej bodo nastavitve zasebnosti bolj transparentne.

Nastavitve, ki so bile prej dostopne s klikom na Account Settings, se bodo pojavile neposredno ob vsakem objavljenem prispevku. Tako bo mogoče objave na zidu, slike, informacije v profilu itn. sproti budno spremljati in določati, kdo jih lahko vidi. Dobrodošla sprememba je tudi uvedba čakalne dobe med označitvijo na sliki ali prispevku (tagging) in objavo. Kdor bo označen, bo moral najprej potrditi fotografijo, šele nato se bo ta pokazala vsem ostalim. Mogoče bo tudi zavrniti označitev, medtem ko jo je bilo prej mogoče le odstraniti, ko je že obstajala. Po drugi strani pa je res, da je sedaj mogoče označiti kogarkoli, le ne svojih prijateljev.

Malo znana funkcija Facebooka je tudi predogled profila, kakor ga vidijo vaši prijatelji. Žal je bila zakopana globoko v nastavitvah. Facebook jo je zbezal na prvo stran, kjer bo bolj na očeh. Skupaj z nekaj drugimi, manj opaznimi spremembami, bodo novosti zaživele v nekaj dneh.