Stanford ponuja brezplačna internetna predavanja iz računalništva

Matej Huš

22. avg 2011 ob 00:48:35

Univerza Stanford se je zaradi dobrega odziva občinstva odločila razširiti ponudbo predmetov, ki so v celoti skupaj s posnetimi predavanji in nalogami za slušatelje dostopni na spletu. Začela sta Sebastian Thrun in Peter Norvig, ki sta na splet priobčila osnove umetne inteligence (skupina na redditu), sedaj pa sta dostopna še dva druga predmeta.

Gre za strojno učenje, ki ga predava Andrew Ng, in podatkovne baze, ki jih predava Jennifer Widom. Slušatelji - prijavi se lahko dobesedno kdorkoli, umetna inteligenca jih je imela prek 100.000 - bodo spremljali predavanja, ki so za lažje sledenje razkosana v 10-minutne prispevke. Poleg tega bodo dobivali tudi tedenske naloge, ki jih bodo na Stanfordu tudi pregledali in posredovali povratno informacijo. Posamezen predmet naj bi vzel od osem do deset ur časa tedensko, od tega bosta približno dve tretjini odpadli na samostojno delo pri reševanju problemov.

Prijave bo Stanford začel sprejemati septembra, saj bosta predmeta trajala od 10. oktobra do 16. decembra. Kdor bo uspešno zaključil, bo dobil tudi dokument o svojih dosežkih, ki pa ne bo uradno priznan kot opravljena fakultetna obveznost (kreditne točke). Predmet lahko Stanford prizna le svojim študentom, ki so fizično vpisani na univerzo. Poleg omenjenih treh predmetov, ki so v celoti dostopni na internetu prek projekta Stanford Engineering Everywhere, najdemo na internetu še stanfordove metodologijo programiranja, abstrakcije v programiranju in paradigme programirane, ki ponujajo le predavanja in naloge.