Skupinska tožba zoper Apple v Južni Koreji zaradi sledenja lokacije v iPhonu

Matej Huš

18. avg 2011 ob 15:57:05

Aprila je na internetu odjeknila novica, da Applov iOS 4 v telefon zapisuje vse koordinate za položaj telefona, ki ga naprava izračuna s triangulacijo iz podatkov o vidnih baznih postajah in omrežjih Wi-Fi. Apple je tedaj poizkusil požar pogasiti z zagotovili, da nikomur ne sledijo, ampak naprava le beleži postaje in omrežja, s katerimi pride v stik. Priznali so, da so se po pomoti ti podatki pošiljali tudi na Applove strežnike, a se to ne dogaja več. Skupina nezadovoljnih uporabnikov v Južni Koreji se je kljub temu po mesecu dni dolgem zbiranju odločila vložiti skupinsko tožbo.

K tožbi je pristopilo 27.000 uporabnikov, ki od Appla skupaj terjajo 18 milijonov evrov (milijon vonov oziroma 650 evrov na osebo) odškodnine. Trdijo, da jim je funkcija sledenja lokacije v iPhonu povzročila čustveno trpljenje. Vrednost milijonov vonov so uporabili, ker je toliko uspel od Appla iztožiti eden izmed odvetnikov skupine Kim Hyeong-seok v letošnji civilni tožbi zaradi istega sledenja.

Apple je sicer že nekaj dni po odkritju izdal popravek in obljubil izbris zbranih podatkov, kar se je po besedah podjetja že zgodilo.