Luna verjetno mlajša

Matej Huš

18. avg 2011 ob 15:58:08

Raziskovalci z Univerze v Københavnu in tamkajšnjega naravoslovnega muzeja so odkrili, da je trenutna teorija o nastanku Lune nepopolna. Ponovna analiza skal, ki jih je z Lune pripeljal Apollo 16, je pokazala, da je bodisi Luna nekoliko mlajša bodisi je nastala drugače, kot to verjamemo danes.

Po sedaj veljavni teoriji naj bi pred 4567 milijoni let v takrat nastajajočo Zemljo treščil velik planetoid. Trk naj bi bil tako silovit, da je z Zemlje iztrgal velik del njene snovi, ki je končal v njeni orbiti kot tekoča gmota. Sčasoma je ta gmota dobila kroglasto obliko in se ohladila. Pri tem so najlažje in najstarejše kamnine priplavale na površje, tako da je najstarejši del Lune njena skorja.

Izotopske analize svinca in neodima v mineralu anortozit so sedaj pokazale, da so skale z Lune stare največ 4360 milijonov let. To lahko pomeni dvoje - bodisi se je trk zgodil dobrih 100 milijonov let pozneje, kot to mislimo danes, bodisi sta se ohlajanje in kristalizacija na Luni dogajala drugače. V vsakem primeru teorija o nastanku Lune potrebuje predelavo, saj ne opisuje več eksperimentalnih podatkov.

Članek je objavljen v reviji Nature.