Huaweijev $80 Android se odlično prodaja v Keniji

Mandi

18. avg 2011 ob 10:09:12

Kitajski proizvajalec mobilnih telefonov Huawei je v Keniji prodal že 350 tisoč enot svojega Android telefona IDEOS, po ceni 80 ameriških dolarjev brez vezave. IDEOS je bil na zahodnih trgih predstavljen lani oktobra kot prva naprava s prednaloženim Andorid 2.2 Froyo, pri nas pa se od februarja dalje prodaja pri Tušmobilu. Huawei je za afriški trg seveda pripravil nekoliko oskubljeno različico, ki je s ceno 80 ameriških dolarjev bistveno bolj dosegljiva od ostalih pametnih telefonov, ki še vedno lebdijo nad 500 dolarji.

Problem telefona naj bi bila razmeroma slaba avtonomija baterije, potem pa pomanjkanje aplikacij v kenijskem materinem jeziku Swahili, saj razmeroma malo Kenijcev govori Angleško. Huawei in njihov lokalni partner, mobilni operater SAFARICOM, so se v ta namen povezali z lokalnimi razvijalci in začeli delo na prevedenih aplikacijah za pošiljanje SMS-ov (ti so izredno popularni v Afriki), informacijami za kmetovalce in medicinskimi nasveti.

Z nizko ceno je Android na dobri poti, da na znatnem delu afriške celine v celoti zamenja laptope oz. računalnike z bolj priročnimi pametnimi telefoni. Politika zastonj licenciranja platforme (v zameno za oglasne pravice) tukaj deluje odlično, saj zagotavlja konkurenco, s tem pa boljšo kakovost in nižje cene za potrošnike.