Nizozemska testira satelitsko cestninjenje vseh cest

Matej Huš

13. avg 2011 ob 12:40:32

V Evropi veliko večino uporabe cest plačujemo pavšalno, le majhen del pa se zaračunava po dejanskem številu prevoženih kilometrov. Tak primer so poleg cestnin za avtoceste v nekaterih državah, tunelnin in mostnin še londonska notranja cona, Stockholm in nekaj norveških mest. V Sloveniji je plačilo v celoti pavšalno, deloma kot prispevek za cestni sklad ob registraciji vozila in deloma z nakupom vinjete za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah. Ker takšen način plačila voznikov ne vzpodbuja k uporabi alternativnih prevoznih sredstev, na Nizozemskem razmišljajo o uvedbi celovitega sistema satelitskega cestninjenja vseh cest v državi, pri katerem bi se cestnina obračunala po dejanski porabi.

Tehnološko rešitev za to že imamo in se imenuje GPS. Nizozemska sedaj testira sistem, ki bi vsa vozila v državi opremil z GPS-om in nato lastnikom mesečno izstavljal račune. Cena bi bila odvisna od števila prevoženih kilometrov, ki pa bi bili različno ponderirani glede na porabo goriva, gostoto prometa, uro vožnje, izbiro ceste itn. Na ta način želijo doseči pravičnejši obračun in hkrati odvrniti voznike od uporabe avtomobila, kadar ga ne potrebujejo. Poleg tega bo takšno cestninjenje zajelo tudi vozila na alternativni pogon, ki jih trošarine naftnih derivatov ne prizadenejo.

Zagovorniki novega sistema hvalijo predvsem psihološki učinek, saj bi meter v vozilu, ki podobno kot taksimeter beleži nastale stroške, sproti odvračal ljudi od nepotrebne vožnje. Nasprotniki sistema pa pravijo, da je nameščanje GPS-ov v zasebna vozila in sledenje nedopusten poseg v zasebnost. Res je, da se v na primer v Nemčiji prav z GPS-om meri cestnina na tovorna vozila.

Glavno vprašanje je, koliko bi cestnina znašala. Nizozemska vlada predlaga, da bi se cena oblikovala v razponu med 3 in 30 evrocenti na prevožen kilometer. To bi zagotovilo, da bi 60 do 70 odstotkov voznikov plačevala manj kot doslej. Sistem na Nizozemskem razvija IBM v sodelovanju s podjetjem NXP, ni pa to edini tovrstni sistem. Septembra naj bi testiranje na majhnem vzorcu 50 vozil začela tudi Belgija, podobne ideje pa se je porajajo tudi v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji.