Protestniki v Londonu za komunikacijo uporabljajo blackberryje

Matej Huš

9. avg 2011 ob 13:12:03

V Londonu že od sobote divjajo nemiri, v katere so se sprevrgle demonstracije zaradi policijskega uboja Marka Duggana. Zadnjo noč se je nasilje razširilo tudi v druga britanska mesta, med drugim Birmingham, Liverpool in Manchester. Kot vedno je zanimivo pogledati, kako se protestniki koordinirajo. Za razliko od arabske pomladi ne uporabljajo Facebooka, ampak BBM (BlackBerry Messenger), ki je aplikacija za hipna sporočila na blackberryjih.

Začelo se sicer je na Facebooku, kjer je bila kmalu po sobotnem streljanju postavljena spominska stran za Duggana. Nemire naj bi podžgal komentar za posnetke protestov v Tottenhamu in od takrat je na britanskih ulicah prava mala vojna.

Protestniki se sporazumevajo prek BBM, saj so blackberryji na Otoku bolj razširjeni od pametnih telefonov z Androidom ali iOS-om. BBM omogoča brezplačno pošiljanje sporočil več prejemnikom hkrati, ti pa se morajo za spremljanje dogovoriti tudi za kodo PIN, kar otežuje sledenje. Sporočila, ki jih je uspel pridobiti Guardian, kažejo, da so se protesti že zdavnaj sprevrgli v plenjenje in brezumno nasilje. Policijski komunikacijski sistem je za razliko povsem centraliziran in le s težavo dohaja obilno rabo v teh dneh.

Reagiral je tudi RIM, ki je najprej prek Twitterja, potem pa tudi uradno napovedal, da bodo storiti vse, kar je v njihovi moči, da pomagajo identificirati nasilneže. The Register trdi, da lahko RIM policija preda dešifrirane pogovore prek BBM. Kaj točno ima RIM v mislih, še ni jasno.