Indija še vedno zahteva prestrezanje telekomunikacij

Matej Huš

9. avg 2011 ob 15:04:56

Indija je že lani od vseh ponudnikov telekomunikacij v državi zahtevala, da ji omogočijo prisluškovanje oziroma prestrezanje vseh telekomunikacij na indijskih tleh. Največ težav pri tem je imela z RIM-om, ki ji tega na blackberryjih ne more omogočiti, ker je komunikacija šifrirana. Vmes so jim rok, do katerega morajo izpolniti zahteve, večkrat podaljšali, a pričakovati drugačen izid je bilo iluzorno.

Ta teden je indijsko notranje ministrstvo ponovno opomnilo ministrstvo za telekomunikacije, da želijo dostop. Videti je, da želi Indija razširiti nadzor, saj so po novem prestrezanje zahtevali tudi od Facebooka in Twitterja, ki tehnično gledano nista telekomunikacijska operaterja. Podjetji se na zahtevi še nista odzvali.

Še vedno pa Indiji povzročajo preglavice šifrirane komunikacije in neposlušna podjetja. Čeprav lanski zakon zahteva izročanje podatkov brez sodne odredbe, podjetja, kot sta Google in Skype, tega brez odredb ne želita početi. RIM po drugi strani pojasnjuje, zakaj sploh ne morejo storiti, kar se od njih zahteva, a niso naleteli na razumevanje. Še več, parlamentarni odbor je prejšnji teden kritiziral indijsko vlado, ki je RIM-u dovolila še en odlog, in zahteval strožji pristop do RIM-a.