Začenja se kazenski postopek zoper kralja spama

Matej Huš

6. avg 2011 ob 17:28:56

V ZDA se je začel postopek zoper znanega spamerja Sanforda Wallacea, ki si je nadel nadimek kralj spama in se že poldrugo desetletje ukvarja s služenjem denarja z razpošiljanjem spama. Med leti 2008 in 2009 je zlorabil tudi omrežje Facebook, prek katerega je z uporabo prijavnih podatkov uporabnikov, pridobljenih v ribarskih napadih (phishing), poslal 27 milijonov spamerskih sporočil.

Uporabnikom in njihovim prijateljem je na zid na Facebooku lepil reklamna sporočila, zaradi česar ga je Facebook izključil. Denar je dobil od oglaševalcev, saj so ljudje klikali na sporočila, ki so jih pripeljala na strani, ki so Wallacea plačevala po številu obiskovalcev in klikov. MySpace in Facebook sta ga civilno tožila v letih 2007 in 2009 ter obe tožbi dobila, vsakokrat z bogato odškodnino (230 in 711 milijonov dolarjev), prav tako pa je bila Wallaceu prepovedana uporaba Facebooka.

Tega se ni držal, saj naj bi se že aprila 2009 prijavil v Facebook, ustvaril pa si je tudi lažni profil. Letos 6. julija je bil v kazenskem postopku uradno obtožen še več prevar, povzročanja škode in ilegalnega dostopa do računalnika. V četrtek se je predal policij v Las Vegasu, ki ga je dan pozneje proti plačilu 100.000 dolarjev varščine izpustila. Sodni postopek zoper Wallacea se bo nadaljeval 22. avgusta, grozi pa mu 16 let zapora in dva milijona dolarjev globe.