Študija o inteligenci uporabnikov različnih brskalnikov potegavščina

Matej Huš

4. avg 2011 ob 21:17:24

Prejšnji teden so se na internetu pojavili izsledki domnevne raziskave, ki naj bi bila ugotovila, da je povprečni inteligenčni kvocient uporabnikov Internet Explorerja nižji od uporabnikov ostalih brskalnikov. Boljše tematike za podžiganje vojn v obeh taborih si ni mogoče zamisliti, zato ni čudno, da je objava dvignila ogromno prahu. Povzeli so jo tudi ugledni časniki, kot je Telegraph. Izkazalo se je, da je vse skupaj velika potegavščina.

Rezultate naj bi bilo objavilo kanadsko podjetje AptiQuant. Izkazalo se je, da so bile spletne strani postavljene šele nedavno in da so bili posnetki zunanjosti in zaposlenih ter tudi dizajn prekopirani s strani francoskega podjetja Central Test. Podjetje, ki se ukvarja s pripravo psihometričnih testov, je podobnost opazilo, šele ko so jo nanjo opozorili mediji. Vsakršno povezanost zanikajo.

AptiQuant jasno ne obstaja. Spletna stran je bila registrirana pred tremi tedni, podjetja pa ni v kanadskem registru. Na svojem blogu so sedaj tudi uradno potrdili, da je šlo za potegavščino. Povedali, da so si želeli le privoščiti neškodljivo šalo in da jih preseneča, da so jih razkrinkali šele tako pozno. Pravijo, da so želeli le opozoriti na nespoštovanje standardov IE6 in IE7, ki si tako ali zaslužita umreti.

V drugi objavi na blogu se je avtor predstavil kot Tarandeep Gill, ki je zaposlen v AtCheap.com. Pravi, da izpeljati celotno potegavščino niti ni bilo težko, le stala je nekaj. Potreboval je verodostojno spletno stran in na videz uradno in strokovno izjavo za javnost z dovolj znanstvenega žargona. Ko so zgodbo pograbili mediji, je ni bilo več možno ustaviti.