Decaf potegavščina

Matej Huš

19. dec 2009 ob 20:07:07

V začetku tega tedna smo poročali o Microsoftovem orodju za forenzično analizo CAFEE, ki je pobegnilo na splet, kar so izkoristili nadebudni programerji in hitro spisali protistrup z imenom DECAF. Hitro se je namnožil po spletu, danes pa so pisci njegovo delovanje onemogočili. V versko obarvanem in baročno obloženem pojasnilu so zapisali, da je njihov mali projekt DECAF pri kraju. Z njim bi želeli le pokazati, da se vlade ne smejo zanašati le eno forenzično orodje in da potrebujemo boljša.

Kaj pa se lahko iz tega naučijo uporabniki? Predvsem da ne gre slepo verjeti in poganjati vsakega programa, na katerega naletijo na spletu. Delovanje so namreč onemogočili na daljavo, prek spleta. Prav lahko bi (ali pa nemara so) v program podtaknili tudi kakšnega trojanskega konja, črva ali kakšen drug virus.

Pa vse skupaj ni tako zapleteno. Vse skupaj je bila potegavščina, saj Decaf nikoli ni deloval. Vse skupaj naj bi bil le na načrt, kako opozoriti na raven varnosti in prebuditi varnostne agencije po svetu.