Twitter nas spreminja nazaj v otroke

Mandi

1. avg 2011 ob 21:54:36

Članek Susan Greenfield, 60-letne ugledne britanske znanstvenice, baronice v viteškem redu britanskega imperija ter članice zgornjega doma parlamenta (House of Lords) v sicer še kar rumeni reviji Daily Mail, je te dni dvignil precej prahu. Greenfieldova, ki sicer poučuje farmakologijo (učinkovanje zdravil) na Oxfordu in je veliko raziskovala vzroke za nastop Alzheimerjeve in Parkinsove bolezni, je namreč zapisala, da "socialna omrežja kot sta Facebook in Twitter odrasle spreminjata v generacijo vase zagledanih narcisov, ki imajo izjemne težave s koncentracijo in tako rekoč tako kot otroci konstantno rabijo pozornost in potrjevanje s strani drugih".

Greenfieldovo skrbi, da znaten delež Facebookovih 750 mio oz. Twitterjevih 200 mio uporabnikov na dnevni osnovi objavlja popolne banalnosti, ki pravzaprav nikogar zares ne zanimajo, tam pa so zato, ker si uporabnik želi pohvale, pozornosti, stika. Uporabniki zato drug drugemu komentirajo kakršenkoli nesmisel že (wall posti, @reply-ji, retweeti, /cc, idr.). Tovrstno obnašanje je značilno in normalno v otroštvu, v odrasli dobi pa več ne, ker naj bi bili bolj zaposleni z resnimi temami, pristnejšimi medčloveškimi odnosi, oz. bili sposobni na eni in isti stvari delati dlje časa brez "socialnega" premora vsakih 5 minut. Še več, dolgotrajna in intenzivna uporaba omenjenih storitev naj bi pustila trajne posledice na naših kognitivnih sposobnostih, podobno kot to storijo določena zdravila in prepovedane substance.

Twitter je posredi novičke seveda že znorel. O gospe so rekli vse živo; od tega, da je gotovo na drogah, pa da že spet seje neumnosti, pa da si prav ona s pisanjem želi zagotoviti nekaj pozornosti. Njen priimek sicer še ni "trending topic", lahko pa bo postal. Zanimiva kombinacija resnosti očitkov in ugleda, ki ga je dosegla v znanstvenih in političnih krogih, je že pravi recept za to.