Britanski policisti se bodo usposobili za uporabo Facebooka

Matej Huš

1. nov 2010 ob 10:31:32

Britanska agencija NPIA (National Policing Improvement Agency) je napovedala pripravo posebnega usposabljanja za policiste v njihovi državi, koder jih bodo naučili rokovanja s Facebookom in Twitterjem ter njuno uporabo za lovljenje storilcev kaznivih dejanj. Predvidevajo, da bo v usposabljanju sodelovalo 3500 policistov v Angliji in Walesu.

Med drugim jih bodo učili, kako lahko iščejo iskane ljudi prek socialnih omrežij, kako ravnati v primeru storilcev, ki se hvalijo prek interneta o svojih dejanjih, ter zapornikih, ki socialna omrežja uporabljajo za komunikacijo z zunanjim svetom. Program bo poleg poznavanja socialnih omrežij vključeval tudi druga znanja, med njimi metode preiskave umorov zaradi krvne osvete ter kako ravnati v primerih nasilja v družini in posilstev. Dobili bodo tudi podatke o bazi podatkov z odtisi čevljev in zbiranju finančnih informacij.

Socialna omrežja so vedno pomembnejša v preiskavah kaznivih dejanj, saj jih mnogi storilci uporabljajo. Lani je iz britanskega zapora pobegnil Craig Lynch, ki je nato policiji nagajal z objavami na Facebooku. Kasneje so ga prijeli. Colin Gunn pa je Facebook uporabljal v zaporu, saj je prek strani s pomočjo v zapor pretihotapljenega mobilnega telefona grozil ljudem. Prav te dni policija uporablja Facebook v preiskavi umora 17-letnega Marvina Henryja, ki se je zgodil pretekli teden.