Na Shetlandskih otokih bojda aretiran tiskovni predstavnik Anonymousa

Matej Huš

1. avg 2011 ob 11:29:35

Britanska policija je razkrila identiteto v sredo aretiranega moškega, ki ga sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous in naj bi bil nekoliko večja riba. Gre za 18-letnega Jaka Davisa, ki je bil aretiran na Shetlandskih otokih na severu Škotske.

Danes se bo prvič pojavil pred sodnikom, obtožen pa je petih kaznivih dejanj: nepooblaščenega dostopa v računalniški sistem, nagovarjanja h kaznivemu dejanju in zarotništva v treh točkah za troje kaznivih dejanj. Čeprav so nekateri predvidevali, da je Anonymous ukanil policijo v aretacijo napačnega človeka, se zdi, da je Davis kar pravi. Policija verjame, da je na internetu deloval z vzdevkom Topiary kot neke vrste tiskovni predstavnik Anonymousa. Od aretacije Topiary in LulzSec nista objavila nobenih prispevkov več na Twitterju. Poleg njega so prejšnji teden v Londonu aretirali še 16-letnega mladeniča, ki pa je bil kasneje izpuščen na prostost.

Topiary naj bi odigral ključno vlogo pri napadu DDoS na SOCO (Serious Organised Crime Agency), ki je bila 20. junija zaradi tega več ur nedosegljiva. Takrat je odgovornost prevzela skupina LulzSec, sodelovali pa so tudi z Anonymousom.